Oto smoothie, którym zdarza mi się zastąpić śniadanie w ciepłe dni, takie jak dziś. Cztery składniki to: awokado, banan, szpinak i mleko migdałowe. Całość jest kremowa, lekko orzechowa, pyszna i bardzo sycąca oraz bogata w odżywcze składniki, potrzebne wszystkim aktywnym osobom.
Magnez jest niezbędny do prawidłowego przebiegu procesów życiowych a wysoka aktywność fizyczna zmniejsza jego stężenie w organizmie. Banany są dobrym jego źródłem. Znacie sportowca, który nie jada bananów? ja nie. Nie brakuje go również w szpinaku i awokado.
Potas to jeden z najważniejszych minerałów. Jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca (reguluje rytm jego pracy), wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu, reguluje pracę mięśni i nerwów oraz bierze udział w usuwaniu produktów przemiany materii. Awokado zawiera go nawet więcej niż banany.
Mleko migdałowe, którym rozcieńczam gęstą konsystencję, to ciekawy wynalazek. Świetnie zastępuje mleko krowie (nie tylko w koktajlach, również w kawie) brak w nim kazeiny i laktozy ale jest bogate w białko, witaminę E – bardzo silny przeciwutleniacz i zawiera mnóstwo minerałów: najważniejsze z nich to mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń.
z mlekem migdałowym jeszcze nie piłam:)
Polecam!
uwielbiam takie sycące śniadania, wtedy dopiero czuję, że mam energię na cały dzień 😛