Bulletproof coffee czyli kawa z…


lubię zacząć dzień od kawy
lubię zacząć dzień od kawy

O kuloodpornej kawie pierwszy raz przeczytałam dość niedawno w książce Urodzeni Bohaterowie (polecam – podobnych ciekawostek jest w niej znacznie więcej). Zaczęłam drążyć i… okazało się że temat to wcale nie nowy. Herbatę z masłem piłam wprawdzie w Pasterce (znacie to cudowne miejsce w Karkonoszach, prawda?)  ale żeby masło dodać do kawy? Dave Asprey, lansujący kuloodporną dietę (zmodyfikowana dieta paleo) wpadł na to niecodzienne połączenie w czasie pobytu w Tybecie, gdzie powszechnie spożywa się napar herbaciany z dodatkiem masła z mleka jaków. Spróbowałam. Od miesiąca dodaję masło do kawy kilka razy w tygodniu.

Dlaczego?
Kofeina to poranny zastrzyk energii. No i lubię zaczynać dzień od kawy. Tłuszcz hamuje apetyt na tyle skutecznie, że mogłabym nie jeść śniadania. I przed porannym treningiem na pływalni właściwie go nie jem. Być może trudno w to uwierzyć (ja tez początkowo nie wierzyłam) ale – to jest pyszne. Jeden warunek – wszystkie składniki muszą być dobrej jakości.

Z czego i jak przygotować bulletproof coffee?
Najpierw zaparzam dobrą kawę. Przelewam do wysokiej szklanki i dodaję łyżeczkę masła (nie masmixu, absolutnie nie margaryny. Idealnie, jeśli masło pochodzi „prosto od krowy”) i łyżeczkę oleju z kokosa (używam nierafinowanego). Całość mieszam blenderem (zamieszanie łyżką nie wystarcza). I lecę na trening:)

polar A300
czas się ruszyć!

 

 

 

10 myśli na temat “Bulletproof coffee czyli kawa z…”

    1. Fakt, połączenie niecodzienne. Wcześniej przetestowałam na herbacie (podają ją np w schronisku Pasterka jako herbata tybetańska, z różnymi przyprawami i właśnie masłem; w oryginale jest to tłuszcz jaka) bardzo mi smakował ten napój.
      Ta kawa jest mocno śmietankowa z lekkim posmakiem kokosa i taka, hm – jedwabista.
      Ciekawy eksperyment:)

  1. Ja herbatę z masłem odkryłam podczas pisania magisterki (ale za bardzo nie przepadam). Bo dodanie tłuszczu znacznie poprawia wchłanianie cennych składników, np. flawonoidów.

Dodaj komentarz