Prosta surówka


Surówki to najlepszy sposób aby szybko dostarczyć organizmowi sporą dawkę składników pokarmowych. Podobnie jak zielone koktajle mogą stanowić samodzielne danie.

Dziś propozycja, którą zaczerpnęłam z książki  „Jedz, aby żyć zdrowo”. Polecam ją, bo to świetny przewodnik po zdrowym żywieniu. Autor, dr Fuhrman w przystępny sposób przekazuje, co i jak przyrządzać aby zapewnić sobie zdrowie, siłę i dobre samopoczucie.

Jedz aby żyć zdrowo
Jedz aby żyć zdrowo

Na dzisiejszą surówkę potrzebujesz: szklankę poszatkowanej białej kapusty, szklankę porwanej sałaty, pół szklanki jarmużu (obranego z twardych żyłek), jabłko, marchewka (starta na grubych oczkach), pół buraka (ugotowanego i pokrojonego w drobne paseczki) oraz 4 łyżki prażonych pestek dyni. Do dressingu zużyjesz: 1 łyżkę stołową sezamu, 1 łyżkę rodzynek, 1 łyżkę orzechów, 1 łyżkę octu winnego, 2 łyżki mleka roślinnego (możesz też użyć śmietany), pół jabłka.

dressing
do dzieła!

Zatem do dzieła: składniki dressingu zetrzyj w blenderze. Składniki surówki wymieszaj w misce i połącz z dressingiem.

na zdrowie!
na zdrowie!

a więcej pomysłów na jesienne surówki znajdziecie w tej akcji:
Proste surówki - jesień 2015

2 myśli na temat “Prosta surówka”

  1. Ja dopiero w zeszłym roku przekonałam się do robienia surówek… nie wiem czemu, ale zwykle ich konsystencja nie przypada mi do gustu. ;o wiem, że to dziwnie brzmi, ale nie umiem tego inaczej wyjaśnić :p

Dodaj komentarz