Wegetariański obiad – zupa z pieczonych marchewek i surówka z burakiem


Zbilansowana dieta wegetariańska może dostarczyć wszystkie substancje odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju – takie oświadczenie wydało w 2005 roku Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyczne.  Wśród biegaczy propagują ją takie sławy jak Scott Jurek czy Rich Roll a ich wyniki są chyba najlepszą rekomendacją dla tego stylu odżywiania.

Choć mnie samej trudno wyeliminować z diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego coraz częściej skłaniam się ku bezmięsnym posiłkom a  obiad złożony z warzyw to równowartościowa alternatywa dla schabowego czy rolady.

W durszlakowej akcji WEGETARIAŃSKI OBIAD znajdziecie wiele pomysłów i inspiracji;  moja propozycja to zupa krem z pieczonych marchewek (rozgrzewająca i sycąca) oraz lekka sałatka z burakiem.
Wegetariański obiad VI

Na zupę potrzebujecie: kilogram marchwi, cebulę, bulion warzywny, kawałek imbiru, mleko kokosowe, przyprawy (sól, pieprz), olej, szczypiorek i ewentualnie ryż.
Marchewkę należy umyć, obrać, pokroić i na ok. godzinę wstawić do mocno (180stopni) nagrzanego piekarnika. Na oleju podpiekam pokrojoną cebulę (czasem dodaję 3-4 ostre papryczki, które wyciągam przed dodaniem kolejnych składników) a po chwili dodaję podpieczoną marchew. Całość zalewam bulionem i gotuję na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec dodaję starty imbir, sól i pieprz. Studzę i blenduję (podobno blendowanie na gorącą powoduje tępienie noży. Na wszelki wypadek wole więc odczekać). Dodaję mleko kokosowe (pół puszki). Podgrzewam. Na talerzu posypuję szczypiorkiem. Zjadam z ryżem lub grzankami.

Sałatka jest jeszcze łatwiejsza. Potrzebujecie: miks sałat (roszponka, rukola i inne),  trzy buraki, pestki dyni, oliwę/olej i sok z cytryny do polania całości. Buraki (umyte, obrane i pokrojone w plastry) piekę w piekarniku (180 stopni) przez około godzinę. Wyciągam a gdy ostygną kroję w kostkę, układam na listkach sałaty, posypuje pestkami i polewam dressingiem. Najczęściej jest to oliwa (ekstra vergine) lub olej z pestek dyni albo orzechów laskowych + sok z cytryny.

Zupa krem z marchewki

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s