Owoce egzotyczne w mojej kuchni


Passiflora, sharon, smoczy owoc – już same nazwy działają na wyobraźnię i pobudzają apetyt. Egzotyczne owoce zaskakują wyglądem, budzą ciekawość, zachęcają do poznawania nowych smaków.

Na pierwsze eksperymenty wybrałam pitaję, persymonę i mango

Pitaja (truskawkowa gruszka, dragon fruit – smoczy owoc)
Jej słodki, lekko kwaskowaty miąższ może się sprawdzić w wersji solo, ale także jako składnik lodów i koktajli – schłodzenie owocu wzmacnia jego egzotyczny smak. Pitaję można dodać do sałatek albo potraktować ją sama jako wyśmienicie lekką przekąski między posiłkami. Po prostu: przekrój owoc na pół i wyjedz zawartość łyżeczką. Ymmm, doskonałe orzeźwienie.

Dragon fruit - daj się skusić!
Dragon fruit – daj się skusić!

Przepis na bardziej wyrafinowane danie podam Wam w następnym wpisie! – EGZOTYCZNA SAŁATKA KROK PO KROKU

Pitaja jest źródłem fosforu i wapnia. Jedz ją, jeśli chcesz zachować zdrowe kości i piękne zęby. Smak nie jest wprawdzie zbyt wyrazisty, troszkę podobny do melona ale soczystemu miąższowi trudno się oprzeć.

Persymona (kaki, szaron, chińska śliwa)
Pomarańczowy, okrągły owoc, wyglądem i wielkością zbliżony do pomidora, w smaku przypomina śliwkę. Gładka i błyszcząca skórka podobno jest jadalna (nie odważyłam się spróbować) – pod nią galaretowany, słodki miąższ. Pokrojony w plastry ładnie udekoruje każdą sałatkę.

Owsianka z persymoną smakuje (i wygląda!) znacznie lepiej
Owsianka z persymoną smakuje (i wygląda!) znacznie lepiej
Persymona to bogactwo witamin A, C i błonnika. Zawiera też sporo żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia; z tego względu  można ją polecić chorym na osteoporozę, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzy.

Mango

Mango
Zakochałam się od pierwszego spróbowania. Już sam zapach przenosi w dalekie, ciepłe kraje. Marzę, by delektować się nim tam, gdzie dojrzewa leniwie w słońcu, bo nie wątpię, że wtedy jego smak jest o wiele pełniejszy.
Kremowy gęsty miąższ albo po prostu zjadam, albo dodaję do koktajli (spróbujcie  ) albo robię mango lassi – pyszny, orzeźwiający napój.
Na dwie porcje potrzebny jest: 1 owoc, 1 kubek jogurtu naturalnego, szczypta kurkumy, łyżeczka modu. Składniki należy zblendować a przed wypiciem można całość schłodzić.
Często piję też koktajl proteinowy. Jego składniki to: mango, jarmuż, awokado, orzechy nerkowca i maliny. Wszystko blenduję z dodatkiem soku jabłkowego i wypijam nie zwracając uwagi na kolor.

koktajl proteinowy
Koktajl proteinowy. Zblenduj i pij na zdrowie!

Więcej przepisów znajdziesz w akcji OWOCE EGZOTYCZNE na Durszlaku:
Egzotyczne Owoce

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s