Słona owsianka z migdałami


Skoro można jeść owsiankę na ostro (przepis TU) to dlaczego nie spróbować i na słono? Migdały są ważne i dla zdrowia i dla urody. Ja ponadto bardzo je lubię:)

 

owsianka na słono
owsianka na słono

Przepis na słoną owsiankę jest bardzo prosty: cztery łyżki płatków owsianych blenduję do postaci grubo zmielonej mąki. Dodaję do niej garść prażonych solonych migdałów, również wcześniej zmielonych. Mieszam wszystko z niecałą szklanką wody i zagotowuję. Nie przestaję mieszać. Pod koniec dodaję dwie łyżki śmietanki lub tyle, żeby całość byłą gęsta i kremowa.
Wykładam do miseczki i zjadam ze smakiem.

A dlaczego warto jeść migdały?
Włączam je do diety przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wapnia – głównego budulca zębów i kości (100 g migdałów to ponad 200 mg tego pierwiastka). Migdały to także dobre źródło magnezu, potrzebnego w stanach stresu i przemęczenia. Znajduje się w nich również cynk wzmacniający paznokcie i skórę.

Lubicie owsianki? Więcej pomysłów znajdziecie TUTAJ i  w durszlakowej akcji: MOBILNA OWSIANKA

Mobilna Owsianka Śniadaniowa

Reklamy

7 thoughts on “Słona owsianka z migdałami”

  1. Przyznam się szczerze, nie przepadam za owsianką, ale jem ją kiedy jestem na diecie. Przeważnie zmiksuję sobie owoców i wymieszam, dzięki temu jest znośna. Dobre są np. banany.
    Pozdrawiam! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s