Pyszna zupa pomidorowa


Przełom lata i jesieni to znakomita pora na pomidory – są wtedy pełne smaku i, tak jak truskawki w czerwcu, mogłabym jeść je nieustannie.  W tej durszlakowej akcji znajdziecie mnóstwo ciekawych przepisów.

Pora na pomidora!

Ja stawiam na zupę pomidorową. Lubię ją również dlatego, że właściwie robi się sama. Wystarczy w grube plastry pokroić cebulę i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i dodać przekrojone na pół pomidory. Zazwyczaj wkładam jedną – dwie limy, ze dwa pomidory malinowe i kilka koktajlowych. Lekko opruszam solą i wkładam całość na godzinę do nagrzanego (160 stopni) piekarnika.
Po godzinie przypiekam w garnku  pokrojone w kostkę dwie marchewki i pół selera. Po chwili zalewam warzywa bulionem, żeby dusiły się kilka minut po czym dodaję pieczone pomidory i cebulę. Wszystko gotuję jeszcze około 15 minut. Doprawiam świeżą bazylią i podaję.

pyszna zupa pomidorowa

Advertisements

7 thoughts on “Pyszna zupa pomidorowa”

      1. Pomidorówka najlepsza na jesienne wieczory, nawet bez żadnych dodatków! Nie spotkałam się jeszcze z przygotowywaniem składników w piekarniku, ale myślę, że właśnie ten sposób sprawia, że cały dom pachnie pomidorami. Aromatyczna i pyszna propozycja na podwieczorek, nawet podczas diety! Dodaję do ulubionych 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s