Pasta z bakłażana i pietruszki


Pasta z bakłażana i pietruszki - smakuje lepiej niż wygląda
Pasta z bakłażana i pietruszki – smakuje lepiej niż wygląda

Pasta z bakłażana nie należy do najbardziej fotogenicznych potraw, jednak jej bogaty, wyrazisty smak z łatwością równoważy tę niedogodność. Jeśli  użyjcie jej, jak ja, zamiast masła, zwykła kanapka z pomidorem okaże się nagle egzotyczną potrawą.

Wykonanie nie zajmie więcej niż pięć minut (rano ma to znaczenie) pod warunkiem, że wcześniej przygotujecie bakłażana. Pasta swój aromatyczny smak zawdzięcza bowiem opiekanemu bakłażanowi. Ja wkładam go na około 20 minut do mocno nagrzanego piekarnika (skórka ma się niemal zwęglić)

Składniki: 1 średni bakłażan (wcześniej przekrojony, nakłuty, opieczony i obrany ze skórki), sok z połowy cytryny, 2-3 ząbki czosnku, kilka łyżek posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki pasty tahini (kupiłam gotową, można ją jednak łatwo przygotować z prażonego sezamu). Wszystko wkładamy do blendera i po kilkunastu sekundach otrzymujemy gotową pastę.

pasta z bakłażana
Warzywa psiankowate 2015

Reklamy

9 thoughts on “Pasta z bakłażana i pietruszki”

  1. Pyszny przepis. Już dawno zastanawiałam się nad smacznym wykorzystaniem bakłażana. Myślę, że ta pasta będzie idealna. A że nie jest zbyt fotogeniczna- nie szkodzi. Ważne, że tak jak powiedziałaś, zawiera wiele witamin, minerałów i błonnika. Pyycha! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s