Dzisiaj na śniadanie coś dla wielbicieli owsianek, którym znudziły się już tradycyjne dodatki w postaci owoców, rodzynek, daktyli, orzechów i miodu.
Tutaj natomiast czeka na Was SŁONA OWSIANKA
Potrzebujecie mniej typowych składników. Przygotujcie – 2 papryczki chili, 3-4 pieczarki, cebulę, tymianek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
Oto jak przygotować owsiankę w wersji na ostro: płatki niech się gotują w wodzie z niewielka ilością soli i papryczkami chili (trzeba pamiętać, żeby przed podaniem ją wyjąć, chyba, że lubicie harcorowe niespodzianki). Na patelni przysmażcie pieczarki z kilkoma piórkami cebuli i tymiankiem, wmieszajcie je do owsianki, posypcie szczypiorkiem i, jeśli lubicie, pieprzem.
Więcej ostrych przepisów, nie tylko na śniadania, znajdziecie w durszlakowej akcji:
Nigdy nie jadłam owsianki wytrawnie, a na dodatek na ostro! Muszę to zmienić.
Spróbuj!
Jem codziennie owsiankę na śniadanie, ale takiej wersji jeszcze nie poznałam 🙂 czas wypróbować!
Muszę spróbować, nie przepadam za słodkimi śniadaniami. Ciekawy pomysł, dzięki 🙂
Nie próbowałam nigdy. Po owsiance jestem szybko głodna. Ostatnio wybieram na śniadanie jaglanki.
Zapisuję do swojej listy przepisów 🙂
Niestety, ale chyba jestem w sprawie owsianki tradycjonalistką. Musi być na słodko. Inaczej sobie nie wyobrażam.
jestem fanatycznie zakochana w owsiance 😀 a moją kolejną miłością są papryczki chilli. Aż dziwne, że sama nie wpadłam na to, żeby te dwie rzeczy połączyć 😀 pomysł bomba! muszę spróbować! 🙂
pozdrawiam