Faworki krok po kroku


Lubicie?

faworki prosty przepis

Oto krótki i prosty przepis. UWAGA – najważniejszy punkt CZWARTY

1.Zarezerwuj dużo czasu
2.Przygotuj: 3 jajka, 250 gram mąki, 1 łyżeczkę masła, wodę w szklance, kostkę smalcu, cukier puder oraz: miskę, mikser, stolnicę, patelnię (głęboką, do smażenia na głębokim tłuszczu) i papierowe ręczniki.
3. Do dzieła: do miski wbij jajka, dodaj mąkę i masło; ucieraj, dolewając wody aż ciasto nie będzie zbyt twarde lecz elastyczne i ciągnące. Wyłóż je na stolnicę i solidnie obtłucz wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Oderwij kawałek (pozostałą część przykryj, żeby nie obsychała) i cieniutko (naprawdę cieniutko) rozwałkuj. Potnij nożem na cienkie paski, w środku każdego z nich zrób nacięcie – przez te nacięcia przekładaj jeden koniec paska; tak powstają charakterystyczne „sploty” faworków. Przykryj surowe faworki (ciasto naprawdę błyskawicznie schnie). W patelni roztop smalec; wrzucaj do niego faworki i smaż na złoty kolor. Wykładaj na papierowy ręcznik aby odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem oprusz cukrem pudrem.

1 2 3
4. Zanim to wszystko zjesz – śmigaj na trening. Co dziś w planie?

pure1

Advertisements

1 thought on “Faworki krok po kroku”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s