Nowość w mojej kuchni. Wcześniej znałam tylko suszoną wersję, teraz spróbowałam wreszcie wypróbować świeżą:
Ten pochodzący z Azji Mniejszej owoc ma szereg zdrowotnych właściwości: owoce figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP oraz prowitaminę A. Dzięki dużej zawartości żelaza, skutecznie pomagają w walce z anemią. Są bardzo bogate w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka a jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Z tego względu zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Dzięki zawartości magnezu redukują stres; co więcej owoce te wzmacniają serce, naczynia wieńcowe, zapobiegają nowotworom – zwłaszcza jelit i piersi.
Za pierwszym razem nie próbowałam eksperymentować więc świeże figi, obrane i pokrojone, wylądowały w owsiance.
dżem figowy! albo na kanapkę z ricottą! albo tarta z kozim serem i świeżą figą… uwielbiam!
Figę natnij na krzyż uważając by nie rozciąć do końca. Lekko rozchyl. Do środka figi włoż masło, miód i delikatnie oprósz cynamonem. Przełóż do naczynia do zapiekania, włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół i zapiekaj około 15 minut. Podawaj na gorąco z śmietaną i posypane migdałami.
Figi suszonej nie lubię, ale świeżą dane mi było spróbować kilka lat temu podczas wakacji w Grecji. Zakochałam się w tym smaku. A inne zastosowania? Figa z makiem ;
Ja też kilka dni temu kupiłam po raz pierwszy figę, dzisiaj mam zamiar ją spróbować! 🙂
Poza tym czekam na przepis i link z Makaronową Sałatką :))