Włoski bigos


Pora na pomidora!
Peperonata (włoski bigos) łączy w sobie moje ulubione smaki. W dodatku przygotowanie nie wymaga precyzyjnego odmierzania składników, co w kuchni bardzo sobie cenię. Przygotowuję: papryki (3 czerwone), czosnek (6 ząbków), cukinie (2, młode) pomidory (2 malinowe, duże i 4 limy), kwaśne jabłka (2, średnie), cebulę (2 średnie) ostre papryczki (4), pęczek natki.

peperonata

Najpierw na patelni szklę cebulę z czosnkiem i ostrymi papryczkami (wyciągam je przed dodaniem kolejnych składników) następnie dodaje pokrojoną w kostki paprykę a później cukinię i jabłka. Podduszone przekładam do głębokiego garnka. Sparzam pomidory, obieram ze skórki i dokładam do pozostałych składników. Gotuje około 20 minut – do czasu, gdy pomidory rozpadną się tworząc sos. Gotowe danie – już na talerzach – posypuję posiekaną natką. To co zostanie wekuję. Fajnie otworzyć taki słoik w środku zimy i cieszyć się smakiem sezonowych smakołyków: peperonatę można wtedy jeść z chlebem albo dodać do pęczaku.

Reklamy

2 thoughts on “Włoski bigos”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s