Soczyście


Smak odchodzącego lata: mięsisty i słoneczny, przepełniony witaminami. Słodycz karotenu + kwas foliowy; do tego witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6, i bogactwo soli mineralnych (potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan). Do wieczora mam czas, by wymyślić, co zrobić z  sześcioma kilogramami pomidorów – jakieś sugestie? pomysły? sprawdzone przepisy?

A tymczasem na śniadanie – pyszne kromy:) pełne likopenu.

Reklamy

5 thoughts on “Soczyście”

  1. A wiesz, że likopenu jest więcej kiedy pomidory są termicznie przetworzone? Ja proponuje albo chilli con carne (do tego trzeba jeszcze fasolę i mielone mięso) albo gaspacho (jeśli będzie jeszcze trochę ładnej pogody, bo to chłodnik). Przepisy z łatwością znajdziesz w internecie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s